Küplerin Oyun Hali-Fröbel-Montessori-Waldorf

Küplerin Oyun Hali; Fröbel-Montessori-Waldorf

Okul….İsmim Şule, almanca  Şule (Schule) okunuşu okul demek. Şule=okul

Adımın bana verdiği bir durumdan dolayı annemin matematik öğretmeni olmasından mı bilmiyorum, bir şeyler öğretmeyi hep çok sevmişimdir, daha doğrusu öğrenilmesi, farkına varılması için rehberlik etmeye  bayılmışımdır.

Öğrenmenin yolunun okul, ders, kurs  olmadığını düşünen bir Şule (Schule)’yim aynı zamanda. Hele hele okul öncesi eğitim kurumlarına okul, anaokulu denmesini hiç de benimseyemedim.

Öğretmen, ders, kelimelerinin kullanılması ise  minicik çocukların sırtına bir yük, sorumluluk bindiriyor, diye  düşünmüşümdür. Birçok  okul öncesi kurumda harflerin, sayıların öğretilmesini yadırgamışımdır.

 Bir  şeyleri ayrıştırararak, kategorize ederek, didaktik öğrenme yoluna da uzak durmuşumdur, öğrenilenin hayal gücüyle bezenmesi gerektiğine inanmışımdır.

 Daha çok küçük yaşta ayrıştırılıyor renkler, şekiller, doğadaki, yaşamdaki bütünlük çocuklardan gizleniyor adeta. Adları ile öğrenilmesi isteniyor, kategorilere ayrılıyor. Oysa yaşam bir bütün, matematik bir bütün, aritmetik, geometri gibi dersler değil, matematik çok boyutlu, içinde sanat da olabiliyor, tarih de biyoloji de.

Waldorf pedagojisinin kurucusu Dr. Rudolf Steiner,  matematik  göremediklerimizi, tutamadıklarımızı somutlaştırıyor demiş.

Matematikte, en çok da okul öncesi eğitimde büyük yer tutan küpler bugünkü konumuz, ve onların hikayesi..

Bir  varmış, iki yokmuş…

Tek varmış, çok yokmuş…

İşte öyleymiş tahta küplerin oyun hali…Tahtadan küpler yüzyıllar boyunca çocukların elinde şekillenmişler, desenlenmişler, farklı farklı kullanılmışlar.

Tahta küplerin ilk sistematik kullanımı Almanya’da ilk anaokulunun (Kindergarten) ın kurucusu Fröbel ile başlamış. Gabe (Türkçesi armağan diye geçiyor )

Ne de güzel adlandırmış Friedrich Fröbel (1782-1852), okul öncesi çocukların oyun çerçevesinde bir araya geldikleri mekanları Kindergarten- Kinder=çocuklar, Garten= bahçe, bahçe eve yakın, ve  tabii doğal ve sade, Fröbel çocukları doğanın bir parçası olarak görmüş, bitkilere benzetmiş. Devamı;

http://t-istasyonu-geloyna.blogspot.com/2014/04/kuplerin-oyun-hali-frobel-montessori.html#more

Bir yanıt yazın