Ahşap Oyuncak Öğretileri

 

İnsanın elindeki en  eski ve en değerli kaynak olan ahşap oyun araçları binlerce yıldır kullanılmaktadır.

 

Neden ahşap oyuncak sorusu karşımıza çıktığında bunun yanıtını şu ana noktalarda toplamak mümkündür.

 

  1. Doğal malzeme olması nedeniyle ahşap oyuncak çocuk sağlığı için en doğru materyaldir.  Üzerinde sağlığa zarar veren hiçbir boya, vernik içermez. Hatta doğrudan doğruya hiç cila atmadan kullanılabilir, bu nedenledir ki ahşap oyuncağın üzerinde bakteri üremesi çok güçtür, bunun  için dezenfekte gerektirmez, ve dezenfekte edilirken kullanılan zararlı maddelerin oyuncağın yapısına zarar vermesi  da böylelikle önlenmiş olur.
  2. Ahşaba dokunmak , onunla oynamak vücuttaki elektriği alır, rahatlatır.
  3. Ahşap oyuncakta ürün yelpazesi sonsuzdur, mutlaka bir fabrikasyon üretime geçilmesi  gerekmez, hobi için 1-2 ahşap oyuncak yapmak, kendine göre tasarlamak mümkündür.
  4. Ahşap oyuncaklar nesilden nesile geçen ürünlerdir, dededen toruna geçen bu ürünler her zaman, eskiyince de değerlidir.
  5. Tamamen geri dönüşümlüdür. Ayrıca marangoz artıklarından, kereste, odun artıklarından da ahşap oyuncak yapmak mümkündür. Özellikle ahşap oyuncak yapımı için ağaç kesmeye gerek yoktur. Budanmış ağaçlardan ve doğanın dengesini bozmadan  kesilen ağaçlardan da  ahşap oyuncak yapılır.
  6. Ahşabın sıcaklığını, ahşap oyuncağın dokusunu hissetmek, elinde tutmak değer verdiğimiz ahşap oyuncağın kaynağına, yani ağaca,  doğaya değer vermemize sebep olur.
  7. Ahşap oyuncak aynı zamanda evde çocuğunuzun odasına koyabileceğiniz, işyerinde masanızın üzerinde kullanabileceğiniz nesnelerdir, görünümü güzel hatta bir tür sanat eserleridir.
  8. Ahşap oyuncak dayanıklıdır, bozulmaz, kırıldığında  yapıştırmanız, rengini değiştirmeniz mümkündür.
  9. Ahşap oyuncak veya küçük ahşap aksesuarlar sadece oyuncak ve eğitim aracı olarak değil aynı zamanda terapi amaçlı kullanılabilir. Ahşap promosyon ve hobi malzemeleri, maketler, hediyelik eşyalar, bastonlar, tespihler ve vs. için gerekli olan üretim tarzı ahşap oyuncak için de geçerlidir. Bundan dolayı bir atölyede ahşap oyuncak üretirken başka objeler de üretilebilir.
  10. Ahşap oyun araçları birçok yaş grubuna hitap eder. Örneğin bir Tangramle, soma küple  3 yaşında bir çocuk oynarken aynı  zamanda yetişkin de çocukla veya tek başına bu oyunu oynar.
  11. Ahşap oyun araçları nesiller, kültürler arasındaki kaynaşmayı da sağlar. Örneğin çocuğun dedesinin yapmış veya oynamış olduğu topacın çocuk için özel bir değeri vardır,  Rusların Matrioschkası ile oynarken başka kültürlerdeki özellikleri de görür tanırlar.
  12. Çocuklar özellikle küçük yaşlarda soyut somut ilişkisini zor kurarlar. Ahşap oyuncak   ise birşeyin kaynağının olduğunu , el emeğiyle ve  makineyle işlenişini, tekrar doğaya geri dönüşümünü aktarabilmek için en önemli araçtır.  Çocuklar ağacı görürler, kesilen dalların yontularak ya da testere, zımpara ile şekil verildiğini görürler, hatta odun olarak yakıldığını da, zanaatkarın da el emeğiyle şekillendirdiği ahşap parçaları çocuklar da boyarlar, kimi zaman monte ederler veya çeşitli parçalardan çekiçle, zımparaya kendileri oyuncaklarını yapabilirler. Ayrıca tahtanın belirli bir ağırlığı olduğu için ebatla, ağırlık arasındaki ilişkiyi gerçeğe uygun somutlaştırabilirler. Örneğin çocuk elinde bir plastik lego diğerinde iki tane tuttuğunda ağırlıkları çok farklı değildir. Oysa tahtada durum çok farklıdır, denge kurmanın da gerektirdiği tüm oyun materyallerinde en çok kullanılan malzeme de tahtadır.
  13. Ahşap oyuncak yapımında  üretende  de özgür ve özgün çalışır. Farklı ağaçlardan, her biri farklı oyuncakları yüksek . teknoloji kullanmadan üretebilir. Üretim esnasında  da tasarlanır, oynanır ve üretmek de zevklidir, aynı zamanda kullanımını görmek
  14. Ahşap oyuncaklar estetik değeri yüksek oyuncaklardır.

Ahşap oyuncak üretilmesi için mutlaka yüksek teknolojiler kullanılması gerekmez. El yapımı, yontma ürünler özellikle değerlidir.

Ekoloiik dengeyi kurmanın da bir şartı en basit teknolojileri kullanarak değerli ürünler  yaratmaktır.

Yaklaşık 30  yıldır dünyayı dolaşarak ahşap oymacılığını öğreten Juan Carlos Lizana 2005 yılındaki Buğday dergisindeki röportajda   “bizim için gerekli olan teknolojiye doğaya en az zararı vererek ve yerine koyarak sahip olunabilir” demektedir.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın